Alles wat u moet weten over constructie en kwaliteit

Ja, ik wil voorzetramen van ISOGLAS

Wilt u meer wooncomfort en lagere stookkosten, zonder uw authentieke kozijnen te beschadigen? De voor- en achterzetramen van ISOGLAS bieden de perfecte oplossing! Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Wat is floatglas?

Floatglas is één van de meest veelvoorkomende glassoorten ter wereld; vrijwel alle ruiten die u dagelijks zullen gemaakt zijn van dit type glas. De aparte naam verwijst naar het productieproces – om floatglas te maken wordt het gesmolten glas uitgespreid over een bad vloeibaar tin. Vloeibare metalen hebben een ‘perfect’ oppervlak, en het glas blijft door de eigenschappen van het metaal netjes op dit oppervlak drijven. Hierdoor kunnen tegen relatief lage kosten zeer grote glazen platen gemaakt worden met zeer nauwkeurige specificaties.

De gunstige eigenschappen van floatglas hebben ervoor gezorgd dat deze glassoort op veel gebieden wordt toegepast, van standaardbeglazing tot hoogwaardig glas voor platte monitoren. Dat geldt ook voor ISOGLAS – alleen de beste kwaliteit is goed genoeg voor onze voorzetramen.

Waarom floatglas?

Heeft u weleens een oud pand bezocht waar de oorspronkelijke beglazing nog intact was? Dan is u misschien iets bijzonders opgevallen: oude ramen zijn onderaan iets dikker dan bovenaan. Vooral bij historische gebouwen met originele glaspartijen is dit verschil goed te merken – de ruiten verlopen van onder naar boven in dikte, en geven daardoor een vertekend beeld van de buitenwereld.

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt komt dit niet doordat glas een ‘vloeistof’ is die over de jaren heen uitzakt. Het effect is juist te danken aan de manier waarop glazen platen vroeger werden geproduceerd – glas werd in platte cirkels of ronde cilinders geblazen, waarna vervolgens platen uit werden gesneden. Deze methode leidt vanzelfsprekend tot een variatie in de dikte.

Floatglas heeft deze eigenschap niet – het glas is altijd perfect vlak. Voor niet-monumentale panden is dit vlakke aspect vaak gewenst, wat ertoe leidt dat floatglas daar vaak in voorzetramen wordt toegepast.

Bij monumentale panden geldt echter het omgekeerde: de originele glaspartij heeft dan immers een bijzondere esthetische waarde. Hier wordt floatglas dan ook in achterzetramen toegepast en achter het bestaande glas geplaatst, waardoor de karakteristieke uitstraling van het oude glas behouden blijft.

Voordelen van floatglas

Glas dat voor ramen of ruiten gebruikt wordt moet aan twee voorwaarden voldoen: het moet een glad, kaarsrecht oppervlak hebben en de dikte moet uniform zijn. Is dit niet zo, dan kan de ruit het licht op een storende manier vervormen. Bij floatglas kan dit nooit gebeuren. De bijzondere productiemethode zorgt ervoor dat de glazen platen altijd perfect vlak zijn, en dat de dikte zeer nauwkeurig aangepast kan worden aan de eisen van de toepassing. Daarnaast kunnen ook de materiaaleigenschappen van floatglas afgestemd worden op de uiteindelijke toepassing. Het resultaat is een heldere, sterke en duurzame glassoort die op talloze gebieden ingezet kan worden.

Ja, ik wil voorzetramen van ISOGLAS

Stel hier uw vraag
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.